Rabu, 6 Julai 2011

Cara nak buang virus shortcut

Baru2 nie ramai kawan2 yang kena virus shortcut dan banyak merungut sebab kehilangan data menjadi folder shortcut termasuk asgmnt..harap2 tips dibawah nie dapat membantu>>
Pertama sekali, anda perlu memastikan computer yang anda ingin gunakan mempunyai anti-virus untuk mengelakkan virus tersebut masuk kedalam komputer sekiranya anda tersilap langkah, buat masa ini, avast free edition mampu untuk stop attack daripada virus shortcut mahupun folder. anda boleh mendownload avast free edition disini(open in new window).


berikut adalah step-step yang anda boleh gunakan untuk solve this particular problem easily.
step 

1, masukkan thumdrive anda ke komputer anda, pastikan anda hold key shift ketika anda sedang memasukkan thumdrive anda. 


2. setelah anda memasukkan thumdrive anda, tekan start menu - all programs - accessories - command prompt (windows vista/7) ataupun hanya taip CMD pada search bar di start menu anda.


3. dialog command prompt akan keluar, anda hanya perlu menaip latter thumdrive anda, sebagai contoh, latter thumdrive yang anda masukkan tadi ialah F, jadi anda perlu taip F: kedalam CMD. 


4. kemudian masukkan command yang diberikan dibawah
del *.lnk       // LNK tau, bukan ink, tulis dalam huruf kecil.lepas tue hit enter key, Command ini untuk delete semua shortcut yang ada.
attrib -s -h /s /d       //Seperti previous post, command ini untuk unhide semua file dan folder.
del autorun.inf       //virus shortcut akan menggunakan autorun ini untuk automatically run apabila thumdrive dimasukkan.

setelah itu, anda telah berjaya menyelesaikan masalah virus shortcut anda, tugas terakhir yang anda perlu lakukan ialah

5. delete program virus tersebut! paling penting bagi mengelakan gejala yang sama berulang, untuk mengenali program virus tersebut, berikut adalah klu-klunya.
     5.1 mempunyai nama yang aneh dan tidak tersusun seperti assbtez dan sebagainya, nama adalah berbeza bagi setiap thumdrive yang berbeza, sekiranya anda masukkan thumdrive lain yang terkena virus ini, namanya pasti akan berbeza.
    5.2 mempunyai icon seperti ini

mungkin virus ini dibuat mengunakan VB atau creator virus ini like VB too much

    5.3 ada 2 program, pastikan delete kedua-duanya, kedua-duanya mempunyai nama yang berbeza, persamaan antara mereka ialah icon yang sama :)

6. selesai, thumdrive anda telah berjaya dibersihkan.

2 ulasan: