Sabtu, 18 Februari 2012

Dua Kaedah Teknik Bootable Usb

Salam sejahtera hari ini saya akan berkongsi teknik2 bootable Usb menggunakan 2 kaedah iaitu dengan cara CMD dengan menggunakan software Win Usb Maker 1.3.Apa itu bootable USB kalau tak tahu anda google la k,dan apa pulak kepentingan USB bootable nie berbanding format komputer guna DVD?..haaa ini jawapannya hehe,salah satunya mestilah kepantasan format tue lebih laju berbanding guna DVD dan cara ini jugak lebih sesuai kepada lap top yang tak ada pemancu DVD..Untuk membuat bootable usb pastikan usb anda berkapasiti sekurang-kurangnya 4Gb ok kalau lebih lagi bagus la..ok tanpa bercerita panjang jom ikut steep dibawah untuk buat usb bootable guna cara CMD

ok buka CMD anda...apa tak taw??hmm kalau guna shortcut key tekan key home kemudian tekan R,dia naik kekotak Run ka?dekat situ taip CMD,dah naik kotak berwarna hitam,hehe nie untuk sapa2 yang tak taw nak buka CMD la,ok tak taw lagi cara nak buka CMD guna plak cara nie untuk windows 7 jea la,klik start>All Program>Accessories>Command Prompt.ok..

Lepas tu, dalam cmd, korang taip arahan ni satu per satu:

1. diskpart

2. taip “list disk” dan korang akan dapat lihat semua disks yang terhubung beserta nombor. Memandangkan Admin menggunakan USB drive berkapasiti 16GB untuk tutorial ini, maka nombor bagi list tersebut ialah Disk 2.

3. select disk X (X merupakan nombor USB drive)

4. clean

5. create partition primary

6. select partition 1

7. active

8. format fs=ntfs

9. assign

10. exit

Okey, lepas tu korang copy semua files yang ada dalam DVD @ iso image (sila mount dulu ye) dan paste kan ke dalam USB drive yang baru diprogram tadi.

Apabila dah setel semua ni, korang dah boleh install Windows 7 menggunakan USB drive dengan kelajuan berdesup. Lazimnya, guna cara ni maximum 15 minit dah siap, berbanding menggunakan DVD yang menelan masa 30 minit. 
Pastikan korang ubah setting di BIOS terlebih dahulu untuk boot daripada USB. Kemudian, install Operating System tersebut seperti biasa.

Info Menarik Tentang IT

Salam sejahtera semua,maaf kerana lama sangat tak update blog nie..huhu.harap2 semua terus memberi sokongan di blog nie yea..Kali ini saya ingin berkongsi fakta menarik tentang IT

1   "Jangan 'CON' Di Windows
Tanpa disedari bagi pengguna sistem operasi (OS) windows ,mereka tidak dapat menamakan folder ataupun fail dengan tajuk "Con".Ini kerana nama tersebut kononnya telah dikunci oleh windows sebagai nama sebuah peranti.

2.   1TB Lebih Besar Dari Empire State Building
Satu seperti angka yang kecil.Tetapi kapasiti penyimpanan 1 Terabait (1TB) boleh memuatkan dokumen sehingga 16 kali lebih tinggi daripada ketinggian bangunan Empire State Building di New York menarik bukan?

3.   Model Pc Pertama IBM
IBM telah mewujudkan Personal Computer (PC) yang berkonsepkan komputer kegunaan perseorangan pada 1981.IBM PC 5150 adalah model pertama yang bersandarkan pemproses Intel 8088 dengan menggunakan sistem operasi (OS) Microsoft DOS.

4.  Aktif "Berfacebook"
70% pengguna aktif facebook adalah berasal dari luar Amerika Syarikat walaupun pada asalnya ia dihasilkan untuk pelajar di University Harvard.

5.  Kedai Berasaskan Komputer
Dick Heiser telah menjadi individu pertama membuka kedai komputer pada tahun 1975 yang diberi nama "The Computer Store" di California.Kedainya menjual peralatan komputer serta buku dan majalah berkaitan komputer.

6."Pose"8 Jam Depan Kamera
Rancak tengok orang 'pose'di sana, 'pose' di sini sekarang ini.Hanya beberapa detik diperlukan untuk merakamkan memori dengan kamera canggih.Tetapi tahukah anda,kamera paling awal dicipta memerlukan seseorang beraksi selama 8 jam di depan kamera sebelum gambar dapat dirakamkan.Tentu lenguh hehehe..