Sabtu, 23 Julai 2011

Cara Nak Buang Virus " How Are You" Dari Facebook

Ramai kawan2 yang kena virus nie dari facebook, sampai gadoh2 pun ada disebabkan mesej spam nie >>

hi. how are you?”  
*Jika anda reply mesej, chat akan otomatik menghantar anda:*  
“Wanna laugh? :-) ”
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akan menghantar :* 
“It is you on the video ?)) want to see?)”

Menyampahkan..ok jom kita tengok macam mana nak buang benda alah nie..ikut step yang diberikan..buat satu2 mesti faham punya,yang jadi masalah dok baca dengan gopoh-gapah,baca tue kalut sangat orang kedah kata..hehe..

Cara 1 :
Sistem operasi windows mempunyai file dipanggil "hosts".
Buka "hosts" file.

Sila ke "Start" pada komputer anda dan pilih "Run"/.Cara senang tengok nie>
Windows logo key + R ..belajar banyak lagi Shortcuts key Klik Disini
Dalam "Run" dialog taip:

c:\windows\system32\drivers\etc






Untuk  Windows NT & Windows 2000
C:\winnt\system32\drivers\etc
Windows XP, Windows Vista or Windows 7
C:\Windows\System32\drivers\etc
Klik OK (Buka beberapa file)
Cari file bertajuk "hosts" dan "double-click". Sesudah buka, sila buka file tersebut dengan memilih program " Notepad" dari program yang ada.

Edit kemudian save file "hosts" tadi.
Dalam file "hosts" tadi akan ada satu baris seperti di bawah.
CARI BARIS INI: facebook.com (CONTOH:
 “127.0.0.1 http://www.facebook.com” )

Sila buang 
“127.0.0.1 http://www.facebook.com”
Tutup file "hosts" dan save.


Cara 2:







2. Cari dan buang dengan "end processes" program bawah: 
fbtre6.exe
mstre6.exe





3. Buang file registry :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating;





Caranya macam nie>>


Windows logo key + R
Buka "Run" ..sama macam teknik satu tadi


Buka "Registry Editor". Klik "Start" kemudian cari "Run". Taip "regedit". Kemudian klik "OK".



Cari file virus tersebut dengan mengikuti langkah di bawah:
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray”

Untuk memastikan sebelum anda membuang file, sila cari "c:\windows\mstre6.exe" dan tekan delete.

Jangan tersalah delete fail..Semua atas tanggungjawab anda sendiri...




Buang file di bawah:

C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat

Info tambahan:
-Bersihkan "start up" komputer anda (msconfig), dengan program ccleaner.
-Sila scan komputer anda dengan anti-virus (memastikan virus sudah dibuang).

Jika akaun facebook anda telah diambil alih, dan telah digunakan untuk menyebarkan SPAM facebook chat;
ANDA PERLU MENGIKUTI LANGKAH INI.
- Reset password akaun facebook anda dengan mengklik "Forgot your password?" pada halaman utama facebook atau "Account Settings" bila anda sudah login di facebook.
- Jika anda tidak dapat me-reset password akaun facebook anda kerana e-mel untuk anda untuk login sudah sudah ditukar, sila ke "help page".
- Pastikan anti-virus di komputer up-to-date, buat scan virus, buang file tidak berkenaan. Jika anda tidak melakukan ini, komputer anda telah dijangkiti, berkemungkinan akaun facebook anda bakal dijangkiti sekali lagi. 

Jenis file virus facebook di atas:
- Flash-Player.exe


Nama virus di atas:
koobface


Sila tengok gambar dibawah nie>>






Cara nak buang guna Antivirus pun boleh..pastikan antivirus anda Update yea...




Sila Klik Disini Untuk Download Malwarebytes



Nak full version kea..hehe ok saya bagi disini..Eh jangan lupa taw ucap terima kasih,bukan apa saya nak tengok berapa ramai yang guna Malwarebytes nie dekat blog saya k..Lagi pun dah beri key free mesti la ucap terima kasih kan...adap tue bkn saya nak penghargaan k..Boleh ucap terima kasih di Chat box sebelah kanan tue..Tengok cara dibawah macam mana nak register Antimalwarebyte's nie..









Enter the ID below:Masukan code nie>>: 2KU59
Enter the KEY below:Masukan code nie>>: 8P1F-1TM0-HGFU-F5H1

Nak banyak lagi macam2 Key Software Klik Disini

10 ulasan:

  1. nk tnye saya dg register n update n scan kom saya menggunakan malware n dh pon move virus flash player tu..adakah perlu untuk lakukan cara1 di atas? n Thank You Sooo Much sebab berkongsi! ^_^

    BalasPadam
  2. hai..sy nak tny,sy pny host tu de kuar 127.0.0.1 localhost..nak dlete ke x coz sme dgn cntoh tu “127.0.0.1 http://www.facebook.com”

    BalasPadam
  3. To all followers and visitors, you can ask him directly about your problem instead in this blog at his facebook, New Generations Sky or by email, akish_hakimi89@yahoo.com.my ... Thanks so much to all, :-D

    BalasPadam
  4. Nurul ain..Terima kasih yea melawat blog nie..tak perlu lagi kerana malwarebyte dah buang virus tu ok..cara diatas untuk membuang virus secara manual..kepada sesiapa yang malas nak remove secara manual boleh la mggnakan malwarebyte yang saya bagi diatas secara percuma..wc nurul ain..he2..semoga bermanfaat untuk semua..

    BalasPadam
  5. Zaty89 yea..untuk memudahkan awak membuang virus tue sila gunakan malwarebyte yang saya bagi diatas..Terima kasih melawat blog nie yea..semoga bermanfaat untuk pembaca..

    BalasPadam
  6. Lyn..hehe thanks yea.nasib baik ada lyn tgk2 kan blog nie sb fendi x da selalu kat blog nie..yea kepada sesiapa yg ada sebarang masalah sila ke facebook sy..nak minta software key kea apa2 jea boleh..nak post pasal software kat blog x sempat dan memerlukan masa..

    BalasPadam
  7. Heeeeeeeee, most welcome fendi.... Nsib baik lyn ada blog, bleh jgak lyn tgk2 kn skali dgn blog fendi ni... :-P... Lyn knal sgt dgn fendi ni, coz fendi kdg2 je ada kt blog ni, sbb dk bz jekkkkk... :-P

    BalasPadam
  8. Thanx reply...hehe..lega sudah hati ni..keep it up..smoga kamu mendapat balasan yg baik pade mase akan dtg! amin!

    BalasPadam
  9. Nurul Ain thanks yea...hehe...yea amin..rajin2 la menuntut ilmu yea..tgk2 la blog nie..kot2 ada yg bermanfaat..

    BalasPadam