Khamis, 12 Januari 2012

Tips Facebook Untuk Mencegah Hackers Dan Lain2 Ancaman BHG 2

Salam sejahtera tips kali ini sambungan ringkasan daripada tips yang sebelum ini bertajuk bagaimana melindungi facebook dari pelbagai ancaman seperti hackers,virus,masej spam dan sebagainya.Kalau belum baca Sila Klik Disini untuk memahami dengan lebih lanjut.Tips kedua ini lebih ringkas dari sebelumnya dan perlu untuk kepada sesiapa yang telah dijangkiti virus atau telah digodam oleh individu tertentu..
  Pertama apa yang anda harus lakukan ialah

1.Tukar http kepada https facebook anda
caranya ialah masuk acc settings-->security-->secure browsing-->lepas itu tick Browse Facebook on a secure connection (https) when possible-->klik save changes...siap itu sahaja ok..cuba tengok di address bar facebook anda sudah bertukar kea https kan berbanding sebelum ini http contoh> https://www.facebook.com 

2. Tukar Password facebook anda dengan segera
caranya masuk acc setting>general account setting >password>edit>bila dah siap klik save chge..ala senang jea kan..hehe

3.Hide emel anda jangan show di facebook
Hackers dengan mudah menceroboh facebook anda apabila anda tidak hide emel di facebook,oleh itu berhati-hatilah yea..cara nak hide sama seperti diatas k.

4.Remove sebarang app facebook yang mencurigakan
remove sebarang app facebook yang anda ragu-ragu,bagi yang telah dijangkiti app scripts virus tersebut pastikan anda remove sampai habis saki baki app yang ada termasuklah pemeriksaan extension di pelayar web anda.Pastikan anda remove semua page,video,pic yang bukan2 seperti video lucah yang anda telah like di facebook termasuklah video yang anda telah terima oleh rakan2 facabook.

 



 
Remove extension yang meragu-ragukan,selain itu ia dapat mempercepatkan kelajuan semasa anda melayari internet.


5.Update pelayar web,scan komputer dengan antivirus terkini
pastikan antivirus anda update yea,cara nak update pelayar web klik dekat setting pelayar web yang anda guna seperti mozila firefox

 



Semoga bermanfaat kepada pembaca,untuk melindungi facebook dari pelbagai ancaman seperti hackers sila ikut Steep 1,Steep3 sahaja,yang lain Steep tue untuk facebook yang telah dijangkiti virus scripts.Semoga lepas nie tak timbul lagi riuh rendah pasal terima video yang bukan2 ok.Selain tue anda boleh hantar maklumat nie dekat kawan-kawan anda yang menghantar video yang bukan2 tue sebab dya yang terkena virus tue bukan anda ok..
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan